top of page
  • Foto van schrijverMarieke Visser

De media highlights van de weekHoor je feministen ooit pleiten voor meer vrouwen bij de vuilkar? Waarom is de Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern zo razend populair? Waarom mag TU Eindhoven niet doorgaan met het ‘vrouwenbeleid’? Waarom blinken vrouwelijke leiders uit in de thuiswerkcultuur? Afgelopen weekend stonden de kranten bol van artikelen over vrouwelijk leiderschap en diversiteit. Geen tijd om alles te lezen? Geen zorgen, ik som graag de highlights voor je op!


Het nieuwe normaal van Jacinda Ardern: portret in De Groene

De Groene Amsterdammer maakte afgelopen week een profiel van de alom geprezen Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern. Zo valt te lezen dat Ardern op de middelbare school als voorzitter van de leerlingencommissie ervoor zorgde dat meisjes voortaan ook een korte broek mochten dragen bij hun schooluniform, in plaats van een rok. Ze is 28 als ze voor de Labour partij in het parlement komt, waar ze in haar eerste toespraak aandacht vraagt voor klimaatverandering – toen nog een weggewimpeld probleem. Nog geen 10 jaar later voert ze campagne als partijleider; drie dagen voor de verkiezingsdag, die haar premier maakt, hoort ze dat ze zwanger is. De foto van Ardern die haar baby meeneemt naar de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties gaat de wereld over.


Sinds haar aantreden in 2017 is ze van de ene crisis in de andere terecht gekomen, waar ze vervolgens uitzonderlijk leiderschap toont. Na de aanslag in een moskee in Christchurch spreekt ze over gelijkheid, vriendelijkheid en diversiteit: “Nu is er behoefte aan liefde en zachtaardigheid.” Ze draagt tijdens bezoeken aan de islamitische gemeenschap een hijab en begroet mensen met ‘salam aleikum.’ Binnen een week na verbiedt ze automatische vuurwapens in Nieuw-Zeeland.


Maar ook haar ingrijpen rondom het coronavirus wordt geroemd: door een snelle en strenge lockdown krijgt Nieuw-Zeeland het virus veel sneller dan de rest van de wereld onder controle.

Jacinda Ardens aanpak waarin empathie, solidariteit en daadkracht elkaar versterken, toont dat er een antigif is tegen de verdeeldheid die onder leiders als Trump, Johnson en Bolsonaro het nieuwe normaal is geworden, concludeert de Groene.


Het ultieme voorbeeld dat leiderschap niet hoeft te draaien om populisme, vijandschap en het zaaien van verdeeldheid.


Hoor je feministen ooit pleiten voor meer vrouwen bij de vuilkar?

De Morgen interviewt filosofe Griet Vandermassen. Ik vind het verfrissend, dit artikel. Omdat het dingen een beetje op scherp zet. Het gaat over het conflict tussen feminisme en biologie. Een conflict waar ik persoonlijk ook zo vaak tegenaan loop. Want wat is aangeboren, en wat is aangeleerd? Hoe komen we af van stereotyperingen en hokjesdenken, zonder de verschillen tussen man en vrouw onder het tapijt te vegen?


Vandermassen vindt dat er te weinig rekening wordt gehouden met het feit dat jongens en meisjes psychologisch anders in elkaar zitten. “Men wil vanuit een ideologisch gefundeerd maatschappijbeeld de verschillen tussen mannen en vrouwen uitvegen.”


Ook vindt ze dat er te veel met twee maten wordt gemeten: “Men beweert te steven naar meer gendergelijkheid in alle geledingen van de maatschappij, maar in de praktijk wijst men enkel naar de machtsposities in politiek of bedrijfsleven. Hoor je ooit iemand pleiten voor meer vrouwen bij de vuilniskar?” Ook interessant om te weten: de kloof tussen studie- en beroepskeuze van jongens en meisjes is nergens zo groot als in Scandinavische landen, terwijl daar sterk wordt ingezet op genderegaliteit.


Ze noemt het de gendergelijkheidsparadox; hoe welvarender een land en dus minder noodzaak om vanuit economisch belang een studie te kiezen, hoe minder meisjes voor techniek / it / wiskunde studies kiezen. “Dat toont nog eens aan dat er een fundamenteel verschil in interesses is tussen jongen en meisjes.”


Dit en nog veel interessants is te lezen in De Morgen; zeer de moeite waard! Het boek van Vandermassen, Dames voor Darwin, gaat in elk geval mee in mijn reiskoffer volgende week.


Trouw: vrouwenbeleid TU Eindhoven mag niet

'Te drastisch' en 'in strijd met de gelijkheidsbehandeling'. Zo noemt het College voor de Rechten van de Mens het beleid van de Technische Universiteit Eindhoven om vijf jaar lang alleen vrouwen op wetenschappelijke functies aan te nemen. Dat is jammer, zegt woordvoerder Ivo Jongsma van de universiteit, omdat het eindelijk voor meer vrouwelijke aanwas heeft gezorgd.


De uitspraak van het College ziet diversiteitmanager Sommerey niet als ontmoediging. "We moeten juist radicaler durven zijn. Representatie van mensen van kleur loopt nog veel verder achter dan die van vrouwen. Universiteiten zijn daar al jaren mee bezig en het effect is mondjesmaat. Ik hoop dat we onze grenzen blijven verleggen."


Volkskrant: Vrouwelijke leiders zijn in het voordeel met thuiswerken

Hoogleraar psychologie Mark van Vugt bracht met dertig internationale experts de psychologische gevolgen van thuiswerken en corona in kaart. De dominante baas heeft het moeilijk, vrouwelijke leiders lijken in het voordeel. 


Waar we tijdens een crisis normaal gesproken geneigd zijn te vertrouwen op masculiene types, zouden juist vrouwelijk leiders nu in het voordeel zijn, stelt Van Vugt. ‘Uit onderzoek blijkt dat vrouwen als leiders communicatief sterker zijn, minder geneigd zijn risico’s te nemen en ze letten meer op hygiëne. Kijk voor anekdotisch bewijs ook maar naar hoe Jacinda Ardern en Angela Merkel het doen ten opzichte van Boris Johnson.’


Kijk, zo beginnen en eindigen we dit media-overzicht met Jacinda Ardern: hét vrouwelijke rolmodel van deze tijd. Laten we hopen dat er nog veel meer Jacinda's opstaan de komende jaren. The world needs them!

Comments


bottom of page