top of page
  • Foto van schrijverMarieke Visser

Symposium Diversiteit: 5 lessenSamen met ‘de crème de la crème van diversiteit-minnend Nederland’, zoals het Financieel Dagblad het beschreef, bezocht ik gister een symposium georganiseerd door advocatenkantoor Loyens & Loeff en de Radboud Universiteit Nijmegen. Hieronder, heel kort door de bocht, de 5 belangrijkste take-aways voor mij:

  1. Er is breed commitment nodig voor diversiteit & inclusie: klinkt voordehandliggend, maar ga maar eens na dat dit onderwerp meestal alleen bij HR belegd is. Waar dit slechts één van de onderwerpen bij vaak één persoon is. Daarmee redden we het dus niet.

  2. Want is het namelijk behoorlijk complexe materie, wat een multidisciplinaire benadering vraagt. Er is niet één manier hiermee om te gaan, er bestaat geen ‘silver bullet.’ Het boek ‘Diversiteit, een multidisciplinaire terreinverkenning’ werd daarom gister gelanceerd: een must-read dus, zeker voor iedereen die zich met dit thema bezighoudt.

  3. “Voor mij is iedereen gelijk, het gaat om kwaliteit.” Dat is een prima intentie, maar absoluut onmogelijk. De invloed van ons onbewuste is enorm. Bewustwording van onze biases is stap één, maar daarnaast zijn ‘beperkingstechnieken’ (zoals een quotum) nodig om meer gelijke kansen te creëren, aldus Charlotte Perquin-Deelen.

  4. Een andere belangrijke oorzaak van gender ongelijkheid komt voor uit ‘androcentrisme’: de man is de standaard, de vrouw wijkt af. Ik schreef al eerder dat masculiene waarden hoger op de ranglijst staan dan feminiene. Zolang we het mannelijke als uitgangspunt blijven nemen, blijft ongelijkheid bestaan.

  5. Last but not least: 1 uur per week extra werken door vrouwen die nu parttime werken in de zorg en het onderwijs, zou de huidige tekorten kunnen oplossen. Zo werkt nu bijvoorbeeld 50% van de vrouwen in de zorg minder dan 25 uur. Wieteke Graven van Stichting Het Potentieel Pakken vertelde over het onderzoek van Mckinsey hierover en de actie die zij op basis hiervan ondernemen in de zorg. Een fantastisch initiatief dat flink bij kan dragen aan de positie van de Nederlandse vrouw op de arbeidsmarkt.


Kortom, een inspirerend en hoopvol event waar wederom bevestigd werd dat er nog heel veel werk aan de winkel is!

Comments


bottom of page